Rekorddyr strøm
Så langt i vinter har strømregningen vært en del høyere for folk flest.
Bare kraftprisen har faktisk vært over én krone kilowattimen, utenom avgifter og nettleie, noe som er rekordhøyt. Hvis du i tillegg legger til påslag på prisen, statlige avgifter og nettleie, vil prisen krype oppover mot nesten det dobbelte alt ettersom hvor du bor i landet.
Visste du dette om strømregningen?
Den dyreste strømmen på flere år bidrar til økt trykk på boligeiere, av den totale strømregningen går hele fire av ti kroner til offentlige avgifter som merverdi-, Enova- og elavgift. Ytterligere tre av ti kroner er inntekter til nettselskapene som driver monopolvirksomhet og som i all hovedsak er eid av kommunene.
Selve strømprisen utgjør kun tre av ti kroner på strømregningen vår.
Vi bruker mye strøm
I et land som Norge så er det naturlig og forståelig at en stor del av strømforbruket går til oppvarming av husstanden. I snitt regner man med at omtrent 50 prosent av strømforbruket i løpet av et år går med nettopp her.
Deretter går rundt 20 prosent til varmtvann, altså oppvask, vaskemaskin, badekar, dusj og andre apparater som bruker vann.
De resterende 20 til 30 prosentene går til alt det andre. Det kan være elektriske apparater som TV og stereoanlegg, kjøleskap og kaffemaskin, belysning osv.
Her har du noen gode råd til hvordan du kan kutte strømforbruket:
- Å redusere innetemperaturen er det beste du kan gjøre for å spare strøm. For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt 5 prosent av kostnadene til oppvarming. Så skru ned varmen i rom du ikke oppholder deg så mye, og hold innetemperaturen på mellom 19-22 grader.
- Luft kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt når det er kaldt ute. Da unngår du å slippe ut for mye varme av boligen, i tillegg til at du slipper unødvendig nedkjøling av gulv, tak og vegger.
- Å montere sparedusj, og eventuelt sparedyser på alle servanter, halverer normalt varmtvannsforbruket ditt til dusjing. Det er en billig og god investering. Du kan også ta kortere dusjer, eller slå av vannet mellom slagene.
- Pass på at oppvarmingskildene dine har termostat, og gjerne styring for nattsenking av temperaturen.
- Slå av lys og varme i rom som ikke er i bruk.
- Hvis du merker at det trekker fra vinduer og dører, kan det være en ide å få montert tetningslister. Disse koster ikke mye og er lette å montere selv. De kan redusere varmetapet betraktelig. I noen tilfeller lønner det seg å etterisolere eller bytte vinduer, men dette har naturlig nok en høyere kostnad.
- Bytt til LED-lyskilder.
- La TV-en hvile når du ikke bruker den. Mange har hele døgnet TV, musikkanlegg, spillkonsoller og laptop i hvilemodus. Ladere trekker strøm selv når de ikke er tilkoblet mobil og barbermaskin, så trekk ut kontaktene for å spare strøm og penger.
- Det er mest økonomisk å vente med å sette i gang vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin til de er fulle.
- Det er økonomisk smart å varme opp de rommene man oppholder seg i, og ha døren lukket til de kalde rommene. Så kan man heller åpne soveromsdøren før man legger seg hvis man vil ha inn litt varme.
- Det er ingen grunn til å ha oppvarmet hus når du er bortreist på vinterferie eller lignende. Det holder å ha en temperatur på rundt 15 grader for å sørge for at rørene ikke fryser.