Fakta om LED
I løpet av de siste årene har lysdiodeteknologien utviklet seg mye, og det finnes etter hvert en rekke produkter på markedet som er ment som erstatning for glødelampen. LED er en energieffektiv lyskilde som kan spare opptil 80 prosent i forhold til en glødelampe.
I tillegg har LED lyskildene lang levetid, opp mot 50.000 timer. LED er i utgangspunktet små elektroniske komponenter som krever spesielle drivere. I erstatningsprodukter for glødelamper er alt satt sammen i ett produkt påmontert en sokkel.
Lysdioder til belysning er et relativt nytt fenomen. Det er store kvalitetsforskjeller, og man skal derfor være oppmerksom på hvilke lysdioder man kjøper. Kontroller blant annet reell ytelse og energisparing, levetid og lyskvalitet. Noen LED produkter lar seg dimme, men man skal også være oppmerksom på at mange av erstatningsproduktene ikke er beregnet for dimming.
LED VS HALOGEN
En LED armatur er et ferdig-til-bruk produkt. Den kan inneholde en driver, eller den må tilkobles en ekstern driver. Den kan være både dimbar eller ikke. Merk at alle LED har lystilbakegang gjennom levetid. Her er det målt driftstemperatur på dioden i ferdig armatur som bestemmer levetiden på armaturen. Vanlig praksis er å beskrive brukbar levetid når opprettholdt lysytelse er på 70% av nyverdi, s.k. L70. Det anbefales derfor å bruke vedlikeholdsfaktor 0,7 ved lysberegning.
I halogenløsninger oppnås varmere fargetemperatur når lyskilden er dimmet – og kaldere ved maks spenning. Så er ikke tilfelle med LED. Har man valgt varmhvit 3000 Kelvin – så får man 3000 Kelvin gjennom hele dimmeforløpet. I bruksområder som det ønskes frisk, ren opplevelse kan +/- 4000 Kelvin (f eks presentasjon av hvite produkter, vaskemidler etc). I spesielle bruksområder kan også dagslysfarger være riktig ≥ 5000 Kelvin. f eks i områder hvor det ønskes dagslyseffekt – eller for dynamisk belysnings effekt.